De MiniTiouner USB-ontvanger is gratis om DVB-S ontvangst- en analysesoftware genaamd “Minitioune” geschreven door F6DZP te downloaden.

De software, die zal draaien op een pc met Windows 7, 8 of 10 besturingssysteem, wordt gehost op het VivaDATV-forum . U moet zich registreren en een login krijgen om de software te downloaden. Let op: MiniTuioune is niet open source en werkt niet onder Linux of MAC o / s.

Zodra u zich heeft aangemeld, kunt u V0.8 (nieuwste versie op dec 2018) hier downloaden: http://www.vivadatv.org/viewtopic.php?f=60&t=521

.

MiniTioune voor de eerste keer gebruiken

De Minitioune-software is zeer uitgebreide DVB-S-ontvangst- en diagnosesoftware, maar kan een beetje overweldigend zijn wanneer u deze voor het eerst gebruikt!

Als u de installatie hebt voltooid en uw systeem hebt getest door de testprogramma’s uit te voeren, moet u nu een testsignaal regelen dat een van de volgende kan zijn:

  • Een satellietsignaal van uw binnenlandse satellietschotel.
  • Een lokaal DATV-signaal van Portsdown (lelijke modus is prima) of een andere DATV-zender – een kort stukje draad in de tuner-ingang zal waarschijnlijk voldoende signaal opvangen, maar wees voorzichtig – er is misschien gelijkspanning op de aansluiting.
  • Een off-air DATV-signaal van je lokale repeater of “maatje op de weg” (heb ik dat echt geschreven!) op de ingang en de meeste filters zijn DC-kortsluiting.

Welke bron u ook gebruikt, u moet het volgende weten:

  • Signaalfrequentie – u moet de L-bandsignaalfrequentie kennen die uit de LNB komt of de directe frequentiebandfrequentie – bijv. 1255 MHz of 1563 MHz
  • DVB-modus – DVB-S of DVB-S2
  • De Symbol Rate of SR – dit zal waarschijnlijk worden weergegeven als MegaSymbols – bijv. 2Ms of 27Ms – je moet dit omzetten naar kS – bv 2000 of 27000
  • Het FEC-tarief – dit wordt geschreven in de vorm 1/2 of 5/6

Start het programma en je zou het even geduld bericht moeten zien. Als u het USB-foutbericht krijgt, is uw hardware niet aangesloten