qrp

qrp

HF Ham Radio op een budget: QRP Labs, QRPGuys, CW Academy

Toen ik in augustus 2015 mijn amateurradiostad als KK6VSI begon, wilde ik dat ik de informatie had die ik hier ga uitleggen. Natuurlijk bestond het meeste van de apparatuur nog niet. Dus een andere manier om ernaar te kijken, is dat mijn toegang tot amateurradio perfect getimed was voor een moderne Golden Age of Ham Radio . Onderdeel van deze Gouden Eeuw betekent dat je een QRP Labs QCX of BITX40 en een QRPGuys-antenne kunt krijgen , plus een paar andere componenten, en je bent in de ether! Blijf bij me hier, dan komen we bij de details.

De gouden eeuw van de amateurradio

Ik zal hier waarschijnlijk meer over schrijven in andere berichten, maar ik geloof dat we inderdaad midden in een gouden eeuw zitten voor amateurradio. Nooit eerder hadden we zo’n gemakkelijke toegang tot informatie, onderdelen en kits die nodig waren om in de ether te komen en te experimenteren. Van microcontrollers tot gemakkelijk verkrijgbare onderdelen en informatie, er zijn nooit meer experimenteermogelijkheden geweest. Met ingenieus ontworpen, voordelige kits, is het eenvoudiger dan ooit om in de lucht te komen. Of het nu VHF / UHF, HF, magnetron of al het bovenstaande is – als u geïnteresseerd bent, kunt u het doen. Ik ben niet de eerste die dit zegt. Mijn vrienden bij de Ham Radio Workbench- podcast hebben er verschillende keren over gesproken.

Bovendien, als je op de juiste plekken kijkt, is de “ham-geest” springlevend. Er zijn mensen die hun uiterste best zullen doen om u te helpen deze geweldige hobby te ontdekken. Ik heb het geluk gehad om een ​​aantal van hen te ontmoeten. Ik probeer het vooruit te betalen wanneer ik kan.

Dus je wilt bounce signalen uit de ionosfeer?

Wat ik hier ga behandelen, is een specifieke dwarsdoorsnede van dit alles – in de lucht komen in de hoogfrequente (HF) bands, aan de lage kant. Ik ga ervan uit dat je al weet wat HF ​​is, en dat je gewoon uitzoekt hoe je daar kunt komen zonder de bank te verbreken. Voor sommigen is de magie van hamradio het ontwerpen en bouwen van radio’s. Voor anderen is het misschien experimenteren in de microgolfbanden. Of misschien praat je graag over repeaters (of bouw ze op). Voor mij is het in de HF-bands. Ik hou echt van de magie van het direct contact maken over honderden (of duizenden) mijlen. Daar gaat deze post over. Ik zal ingaan op een stukje van mijn geschiedenis en het waarom van dit bericht, dat je kunt overslaan als je wilt. Ga gewoon naar het gedeelte ‘ Get Going’ .

QRP (laag vermogen)

QRP wordt meestal gedefinieerd als: 5 watt (of minder) dat uit de zender komt. Soms is er een gesplitste definitie van 10w SSB, 5w CW. Ik ben dol op het idee van de 10-w SSB-definitie, omdat SSB op zo’n machtsniveau zo’n nadeel heeft. Mensen doen QRP om verschillende redenen, zoals:

 • Het is een uitdaging (dit is een gemengde tas)
 • Lichtere / kleinere apparatuur
 • Lager risico op RF-problemen / brandwonden
 • Eenvoud van uitrusting / kits
 • Kosten

Er zijn nog andere redenen, maar ik geloof dat dit de belangrijkste zijn. Voor mij persoonlijk is het zo’n beetje een mix van al die dingen. Misschien wel de minst uitdagende. Natuurlijk hou ik van een uitdaging. Maar ik ben niet in de hamradio gekomen, dus ik kon geen contacten leggen op mijn radio! En dat is waar CW / Morse-code binnenkomt.

Morse Code / CW

Ja, morsecode. Continuous wave (CW) -transmissie. Veel mensen die ik ken, hebben gezegd “doen ze dat nog steeds ?!” Absoluut. Ik heb hier geen harde statistieken over, maar mijn indruk is dat de interesse erin misschien een beetje is weggeëbd toen de FCC het als vereiste voor het verkrijgen van uw licentie verwijderde, maar ik denk dat het een sterke comeback maakt. Ik zou zo ver kunnen gaan om te zeggen dat, althans aan het einde van de vereiste / stimuleringsfase, er in totaal misschien nog minder belangstelling was geweest. Nu is het een optioneel onderdeel van het worden van een ham. En ik krijg misschien wat flak om dit te zeggen, maar: ik vind het leuk. Ik ben heel blij dat de vereiste is verwijderd. Het weerhield me voor een tijdje van het volgen van hamradio. Toen ik erachter kwam dat de vereiste was verdwenen, ben ik er meteen in gesprongen! Toen raakte ik geïnteresseerd in morsecode!

Waarom CW? Dit is wat ik in een andere post zei, toen ik mijn eerste SOTA-activering deed met CW:

Nou, omdat het gemakkelijker is . Voor mij persoonlijk zijn er vele andere redenen, waaronder het feit dat het zowel leuk als uitdagend is om te bedienen. Maar laten we teruggaan naar het feit dat het eenvoudiger is. Laten we het op deze manier zeggen: zou je liever proberen contacten te leggen met een 5 watt radio of een 80 watt radio? Het gebruik van de morsecode om CW te bedienen geeft je dat voordeel zonder een versterker te gebruiken. En de radio kan nog eenvoudiger zijn, en bespaart op gewicht en stroomverbruik.

Ik wist dat niet allemaal toen ik begon, dus ik kom hierop terug.

Mijn start krijgen

Een van mijn eerste radio’s

Toen ik voor het eerst in hamradio begon, kreeg ik de goedkoopste handheld-radio die ik kon vinden. Ik had er een paar en liet ze allemaal programmeren, terwijl ik luisterde naar verschillende dingen terwijl ik studeerde voor mijn examen. Het was opwindend . Het idee dat ik, eenmaal in licentie gegeven, een kleine draagbare radio kon gebruiken om via een repeater naar een willekeurige ham in het grotere SF Bay Area te praten, was meer dan genoeg motivatie om me door de noodzakelijke onderzoeken en examens te loodsen.

Nadat ik een licentie had gekregen en wat meer ervaring onder mijn riem kreeg, ben ik afgestudeerd op betere VHF / UHF-radio’s. Toch leek HF financieel onbereikbaar. Ik heb een familie om te helpen en ik veronderstel dat ik waarschijnlijk opzij zou moeten gaan voor de school van mijn kinderen en misschien zou ik zelfs op een dag met pensioen willen gaan! Er is gewoon niet een hoop “hobby geld” om rond te gooien. Als ik rondkijk, merkte ik dat er veel CW-radio’s en -kits waren. Dus begon ik geïnteresseerd te raken in morsecode als een mogelijke goedkope route naar HF.

Het denken aan een van die eBay-kits “Super Rockmite” is misschien een goede, goedkope toegang tot HF, ik heb er een gekocht en heb het nog nooit klaargemaakt. Er zijn nauwelijks instructies. Maar omdat ik geen HF-ervaring had, wist ik niet wat ik miste, noch de beperkingen van zo’n rig – geen goed instappunt.

Uiteindelijk heb ik een hele mooie HF-rig (een 100-watt Icom-transceiver) van een lokale ham geleend, en ben ik begonnen met rommelen met spraak- en datamodi. Morsecode ging op een achterbank zitten.

Ik heb een hele mooie HF-rig geleend!

Uiteindelijk heb ik uiteindelijk een gebruikte FT-817 gekocht en de 100 watt-rig geretourneerd aan de eigenaar. Ik ben toen gaan ontdekken hoe moeilijk het is om contact te maken met minder dan 5 watt aan stemgeluid. Ik bedoel, het was moeilijk genoeg om het met 100 watt te doen!

SOTA

Ik ging naar Summits on the Air omdat ik hou van wandelen en bergen, en gewoon in het algemeen in de buitenlucht ben. SOTA gaf me iets te doen aan de top van al die toppen waar ik graag zou klimmen. Hier heb ik de voordelen van een RF-stille omgeving geleerd en hoe veel gemakkelijker het is om contacten te leggen wanneer mensen hard werken om contact met u op te nemen.

SOTA in de Sierras

Dit is ook waar ik Morse-code opnieuw begon te leren kennen. In Noord-Amerika vorige maand was meer dan 70% van de SOTA-activeringen de CW-modus. Daar zijn goede redenen voor. De twee belangrijkste redenen, de manier waarop ik het zie:

 1. Lichtere, compactere apparatuur betekent minder werk om de top te bereiken.
 2. Je maakt meer gegarandeerd de benodigde 4 contacten (en nog wat!) Met morsecode.

Dit bracht me op het pad om eindelijk Morse-code te leren. Ik heb verschillende online tools en apps gebruikt, zoals Morse Toad en LCWO.net . Dit was een goed begin. Maar het meest succesvolle wat ik deed was me inschrijven en deelnemen aan CWops CW Academy . Ik heb niveau 1 voltooid en kort nadat ik dat had gedaan, was ik in de ether bezig met SOTA-activeringen met morsecode. Ik heb ook een hele goede deal gekregen op een Mountain Topper MTR-3B-een echt geweldig klein CW-alleen onderstel.

Ik heb veel succes met CW als bedieningsmodus. Maar ik moest denken: zou het niet geweldig zijn als iemand me al vroeg de weg naar HF kon laten zien? Als ik de CW Academy had leren kennen en als de juiste CW-rig zou hebben bestaan, zou het een magische combinatie zijn! Hier gaan we.

Ga aan de slag

Dit is wat ik denk dat een goede toegang tot HF zou zijn, voor een ham met een beperkt budget. De belangrijkste belangrijkste componenten zouden zijn:

QRP Labs heeft een onwaarschijnlijk goedkope en krachtige transceiver ontworpen met de QCX. Hans Summers, G0UPL, doet een geweldige dienst aan de amateurradiogemeenschap door zo’n kit te ontwerpen.

En dan is er QRPGuys. Ik weet niet hoe ze hun kits tegen zulke lage prijzen aanbieden, maar je zou het moeilijk hebben om de onderdelen zelf te kopen voor lagere kosten. Ze hebben mooi ontworpen kits tegen bijna onmogelijke kosten. De enige keer dat hun spullen iets duurder worden is als je buiten de VS woont. De verzendkosten gaan behoorlijk omhoog. Ik vermoed dat er waarschijnlijk creatieve manieren zijn om dat te doen, maar zelfs als je er rekening mee houdt, zijn hun kits nog steeds zeer lage kosten.

Je hebt wat dingen nodig om deze installatie te ondersteunen, zoals voeding en verschillende connectoren / adapters. Ik laat het aan jou over, hoe je het wilt doen, maar hier is wat ik heb:

 • 1500 mAh LiPo-batterij , met Anderson Powerpole-connectors toegevoegd door mij, en een soort LiPo-oplader. Ik heb deze dingen van HobbyKing .
 • BNC Barrel-connector (mannelijk mannelijk) – sluit end-fed antenne-aanpassingseenheid rechtstreeks zonder coax aan
 • QRPGuys Tuning Indicator – geeft SWR aan en beveiligt rig in de “tune” -modus
 • Antenna-draad – u levert de draad voor het maken van de eind-gevoede antenne. Bijna elke draad zal het doen, maar 20-24awg is het beste. Ik vind het leuk om mijn draad uit SOTABeams te halen .

Dit alles zou rond de $ 100-150USD moeten komen. Als je simpelweg geen Morsecode wilt doen, is er de optie van de BITX40 , een zeer goedkope HF SSB-rig die op 40 meter werkt. Maar naar mijn mening, als je de tijd kunt investeren om Morsecode te leren, is het een veel bevredigender en bevredigender ervaring.

QCX van QRP Labs

Dit verbazingwekkende kleine tuig was de katalysator voor deze post. Sinds het vorig jaar werd uitgebracht, heb ik het in de gaten gehad. Ik hoefde het niet echt te kopen. Ik had al mijn Yaesu FT-817ND en mijn trouwe kleine Mountain Topper MTR-3B. Maar ik hou van bouwpakketten, en geloofde echt dat het zou voldoen aan de eisen van een rig die ik persoonlijk had gebouwd. Ik had gelijk. Ik wilde ook kunnen aantonen dat een nieuwe (of oude) ham bij de HF-operatie kon komen voor ongeveer $ 100 all-in.

Een paar weken geleden heb ik de kit besteld. Het kwam verrassend snel tevoorschijn. Het was een week later in mijn handen. Blijkbaar houden ze sommige eenheden nu opgeslagen in de VS. Ik kon de drang niet weerstaan ​​om rechtstreeks in de build te duiken, dus ik heb het 3-4 dagen gedaan.

Ongeveer 30% in de QCX-build

Sommige elektronica-ervaring nuttig

Nu zal ik hier pauzeren en zeggen dat de QCX-build een klein beetje betrokken is, en het zou nuttig zijn om wat soldeerervaring te hebben en misschien enkele andere, eenvoudiger kits te hebben samengesteld. Ik heb een behoorlijke hoeveelheid soldeerwerk gedaan en misschien een dozijn elektronicakits samengesteld, maar ik kom niet in de buurt van wat ik een expert zou noemen.

Welke band

Ik zal hier niet in bijzonderheden ingaan, maar ik koos, en zou het aanbevelen, 40 meter. In ieder geval waar ik ben, het is een band die bijna elk moment van de dag bruikbaar is en ook veel door andere hammen wordt gebruikt.

Grondige instructies

Ik ben nog nooit gedetailleerde, grondige en nuttige instructies tegengekomen bij alles wat ik ooit heb gebouwd. De documentatie voor QCX van de QRP Labs is gewoon de beste die ik ben tegengekomen. Het helpt je echt bij elke stap. En als je toevallig helemaal wordt opgehangen, zijn er verschillende mensen die YouTube-video’s van hun builds hebben gemaakt.

torussen

Ik heb geruchten gehoord over mensen die denken dat toroïden moeilijk te winden zijn. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Ik geef echter toe dat ik de eerste keer dat ik er ooit een moest opdoen, ongerust was. Deze kit was niet de eerste keer dat ik ze wikkelde, dus deze keer had ik die vrees niet. Ik keek er zelfs naar uit. Allemaal waren ze eenvoudig behalve één: de ontvangeringangstransformator – “T1.”

T1. Ik ga gewoon door en noem het “TERMINATOR”

Deze heeft vier afzonderlijke wikkelingen, die bereikt worden door ze allemaal tegelijk te wikkelen en lussen te laten op bepaalde punten die dan worden afgesneden om de afzonderlijke wikkelingen te vormen. Afhankelijk van de band waarvoor de radio wordt gebouwd, kan deze transformator maximaal 83 (!) Beurten hebben. In mijn geval was het een “eenvoudig” totaal van 53 beurten. Toch is er niet veel ruimte om mee te werken. De bocht zelf was eenvoudig. Het probleem dat ik had kwam toen ik het in de afzonderlijke wikkelingen sneed en probeerde alle draden op de juiste plaats te leggen. De wikkelingen begonnen over elkaar heen te kruisen, waardoor dingen er niet alleen onverzorgd uitzien, maar het ook moeilijk maken om te zien of de leads naar de juiste plaatsen gingen. Met veel geduld heb ik dit uiteindelijk opgelost. Er waren geen speciale vaardigheden voor nodig – alleen geduld.

Eindmontage

Meestal, soldeert u gewoon de juiste delen in waar u wordt getoond dat ze moeten gaan. Nadat de toroïden zijn opgerold en geïnstalleerd, zijn er nog een paar onderdelen en bent u klaar! De set is zo ingesteld dat je de knoppen en andere verbindingshardware van het moederbord (op je tas) kunt monteren. Ik heb ervoor gekozen om ze op het bord te monteren.

In tegenstelling tot sommige kits, is het aan te raden om in plaats van dingen in fasen samen te stellen en te testen, gewoon alles samen te stellen en vervolgens te testen. Nadat ik alles bij elkaar had, stopte ik het in om te zien of er rook was. Geen rook!

Aanpassing en uitlijning

De QCX heeft zijn eigen testapparatuur ingebouwd! Er zijn enkele eenvoudige aanpassingen te maken na de montage en u bent klaar om te gaan. Het kostte me ongeveer 20 minuten om dit voor elkaar te krijgen.

De QCX testen

Ik heb de rig uitgevoerd die verbonden was met een QRP dummy load die ik heb, en ingetoetst om het geschatte vermogen te meten. Het leverde ongeveer 2,5-3 watt op met ongeveer 12 volt. Volgens de grafieken in de handleiding zou het ongeveer 4,5 watt uitbrengen bij een volledige 13,8 volt. Ik heb het gerund op WSPR (ja, het kan als een WSPR-baken werken!) De hele nacht en het presteerde goed.

QRP Labs QCX Running WSPR

De volgende dag testte ik het op CW. Het ging met vlag en wimpel voorbij.

De QCX is een geweldige kit

Dus daar is het. Ik geloof dat de QCX (die trouwens staat voor QRP-Labs CW Transceiver) een uitstekende manier is om in HF te springen. Het is frequentie-wendbaar binnen de gekozen band, dus je kunt afstemmen en contacten leggen. Het heeft een geweldig filter en een mooi gevoelige ontvanger. Alle goede dingen zijn er. Het heeft zelfs een CW-decoder, hoewel ik aanraad om er niet op te vertrouwen (of een andere decoder) – de mensen zijn er beter in, en je zult het willen leren!

Hier zijn enkele geweldige YouTube-video’s:

OK, op de antenne!

QRPGuys No-Tune End-Fed Halve-golfantenne

Wat is beter dan een supereenvoudige antenne die past bij een supereenvoudige rig? Er zijn veel opties hier. Je kunt je eigen dipool bouwen – het is een van de meest eenvoudige antennes die je zou kunnen bouwen. Maar dan moet je een manier hebben om het hele ding in de lucht te krijgen, je hebt coax nodig om naar het midden ervan te rennen, enz. Er zijn complicaties en afdingen met elke antenne. Wat ik voor deze opstelling heb gekozen, is echter een eind-gevoede halfgolfantenne. Zelfs binnen eind-gevoede antennes, zijn er veel manieren waarop je dingen kunt doen. In dit geval hebben we echter een 64: 1 impedantietransformator en condensator op een printplaat die zo is gevormd dat de antennekabel er recht op kan worden gewonden. Deze specifieke kit is aan mij gegeven voor testen door Doug Hendricks van QRPGuys, maar ik heb andere EFHW-antennes gebouwd en regelmatig gebruikt.

Halverwege de bocht

Er is heel weinig soldeerwerk te doen met deze kit. Waarschijnlijk het moeilijkste deel is de toroid wikkelen, en dat is niet eens erg moeilijk. Omdat de torus en zijn windingen een autotransformator vormen – een transformator waarin er één wikkeling is, waarvan een gedeelte zowel de primaire als de secundaire circuits gemeen hebben. Het is een manier met een lager verlies voor het transformeren van de superhoge impedantie van een eind-gevoede halfgolfdraad, die ongeveer 2,5-4,5k ohm kan zijn, afhankelijk van het ontwerp, de lengte van de draad en het omliggende terrein. De eerste drie wikkelingen van deze transformator bestaan ​​uit de draad op zichzelf gewonden en gedraaid, zodat we 3 primaire wikkelingen en 24 secundaire wikkelingen hebben. Dit is een verhouding van 8: 1, wat ons een impedantieverhouding van 64: 1 oplevert, die 2,5-4,5k ohm omlaag brengt in de buurt van waar we het willen, 50 ohm. Het dichtstbijzijnde aantal is ongeveer 3,25k ohm. Je gaat hier niets van meten – ik leg slechts een (misschien overdreven) vereenvoudigde versie van de theorie uit.

Nadat je het bord bij elkaar hebt gehaald, meet je de draad voor de gewenste band (aanbevolen lengtes worden aanbevolen in de instructies en rechts op het bord). Vroeger gebruikte ik gewoon een maatstaf of een niveau van twee voet, tel de draadlengte af totdat ik bij het juiste nummer was. Ik zou elke keer een klein beetje toevoegen. Hiervoor haalde ik mijn meetlint uit tot 20 voet, speldde de draad vast onder een gewicht en matte er 3 lengtes van af, dan nog eens 5 voet of zo. De aanbevolen lengte was in werkelijkheid 61 ‘6 “voor een antenne van 40 meter, maar ik voeg er altijd een paar bij, plus dat ik op de een of andere manier de condensator die bij de kit werd geleverd kwijt was en deze had vervangen door een condensator met een lagere waarde die ik had (maar nog steeds gewaardeerd werd) voor hoogspanning). Mijn voorgevoel was dat de condensator met lagere waarde de benodigde draadlengte voor mijn antenne zou kunnen vergroten. Ik weet niet zeker of dat waar was, maar in dit geval heb ik de antenne in de omgekeerde V-configuratie in de achtertuin geplaatst en de SWR was behoorlijk goed (<1,5: 1) over de hele 40 m-band. Omdat ik niet iemand was die met iets goeds aan het knoeien was, heb ik niet getrimd. Klaar om te vertrekken!

QRPGuys Iambic minipaddle met voet

Dit was mijn eerste CW-peddel. Het was niet de eerste die ik gebruikte (dat was een geleende Bencher-peddel – goede dingen!) Maar het was de eerste die ik kocht, zodat ik kon beginnen met het verzenden van morsecode. Natuurlijk, ik kon oefenen met een rechte sleutel, maar omdat ik wist dat ik meestal een paddle zou gebruiken voor dagelijks gebruik (en SOTA), ging ik met een paddle. Met een “keyer” -circuit, ofwel ingebouwd in de radio (de meeste moderne radio’s hebben dit, inclusief de QCX), of een afzonderlijke keyer, stuurt de paddle een continue stroom van “dits” aan de ene kant en “dahs” aan de andere kant . Als je meer wilt weten over paddles op twee niveaus (en iambic keying), bekijk dan deze sectie op Wikipedia.

Deze paddle is een van de minst dure opties die er zijn voor een paddle met twee hendels. En de montage bestaat meestal uit soldeerprintplaten samen. Het is een vrij ingenieus ontwerpconcept. De paddels zijn gemaakt van dun roestvrij staal, gemonteerd om in contact te komen met een middenstijl met een ring. Een heel eenvoudig, fool-proof ontwerp.

Hier zijn de delen

Er zijn een aantal lastige aspecten aan dit, zoals het krijgen van de kleine noten op kleine schroeven. Maar over het algemeen is het een vrij eenvoudig montageproces. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om alles correct uit te lijnen! De instructies zijn zeer nuttig en garanderen alles behalve succes.

QRPGuys Iambic Paddle geassembleerd

Nadat ik de peddel een beetje had gebruikt, besloot ik dat ik meer afstand wilde nemen. Een manier om dit te bereiken, is door de peddels een beetje te buigen. Ze hebben de neiging terug te veren, dus ik kon ze niet genoeg buigen zonder ze te verwijderen. Ik heb ervoor gekozen om een ​​grotere wasmachine te vinden. Na een bezoek aan een aantal verschillende bouwmarkten, vond ik een wasmachine die een grotere buitendiameter had, terwijl hij nog steeds een kleine binnendiameter had. Het was net iets te groot, dus ik heb de zijkanten een beetje neergelegd. Nu is het perfect!

Morse Code-CW Academy leren

Ik ga niet super diep in op CW Academy. Ik heb het uitgebreid behandeld in andere berichten op mijn blog, evenals een klein beetje in dit bericht. Er zijn veel verschillende manieren om morsecode te leren, maar ik denk dat de belangrijkste en meest voorkomende reden voor iedereen die er succes mee heeft gehad, is om de tijd te besteden om het te leren. Je moet veel verzenden en zelfs meer luisteren. Meestal luisteren. Zoals, veel meer luisteren dan sturen. Er zijn veel goede tools beschikbaar en ik heb ze met enig succes gebruikt, maar met een druk leven en veel prioriteiten is het moeilijk om de tijd te nemen om echt op gang te komen met CW / Morse-code. CW Academy biedt het pad en (wat nog belangrijker is voor mij) de verantwoordelijkheid om vooruitgang te boeken. Het is gratis en met niveau 1 leer je genoeg om in de lucht te komen met je nieuwe QRP Labs QCX- en QRPGuys-antenne.

Samenvatting

Er zijn veel manieren om een ​​bepaalde activiteit in amateurradio te doen. Ik presenteer een manier om één ding te doen in amateur-radio – vlieg op de 40-meter band. Het is een groot ding! Maar elke ham met een soldeerbout en wat geduld kan dit doen. Of je nu een Technician-klasse bent die net begint, of je helemaal tot Extra Class hebt getest en je hebt geprobeerd uit te vissen wat je ermee moest doen, hier is iets dat bijna elke ham kan doen.

QCX- en EFHW-antenne in actie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Font Resize