wspr

WSPR software

De software die wij gebruiken voor WSPR is WSJT-x.  De versie van maart 2016 (versie 1.6.0) is hier te downloaden. (voor Windows, voor Linux is er ook een versie)

Met dit programma kun je niet alleen WSPR bedrijven maar ook JT4, JT9 en JT65. Dit zijn modes waarmee je wel “echte” Qso’s kunt voeren, al beperken de chats zich tot 13 karakters per minuut. WSPR is geen qso mode maar een baken mode. Door middel van deze mode kun je de propagatie van een bepaalde band bepalen, maar je kunt ook bijvoorbeeld antennes testen. Als je tijdens cyclus 1 met antenne A zendt, en tijdens cyclus 2 met antenne B zendt, kun je globaal het verschil in afstraling van de antennes bepalen. Je zult het wel vaker dan 1 keer moeten doen, want propagaties zijn nog veranderlijker dan het weer.

De software kan werken met de interface tussen je computer je set. Als je de band kiest waarop je wilt werken stelt de software je set in op de juiste frequentie die bij de mode in die band hoort. Als je zonder interface werkt, en alleen het het geluid in de set stopt en er uit haalt zul je zelf de frequentie moeten instellen.

Voor WSPR zijn de frequenties:

Dit zijn de afstemfrequenties. Je set moet op usb staan en met de audio injectie tussen de 1400 en 1600 Hz kom je precies op de goede frequenties uit. Omdat het bandje slechts 200 Hz breed is, is het noodzakelijk dat je de tranceiver zeer nauwkeurig instelt en uiterst stabiel is.

WSJT in de wspr mode
WSJT in de wspr mode

Hierboven zie je een screenshot van WSJT in de wspr mode. Je ziet de frequentie staan waarop je set staat afgestemd en de datum en de tijd.

Links ervan zie je boven de band staan en daaronder de inputmeter. In dit screenshot staat die vrij hoog, als de meter tot circa 40 dB uitslaat is dat voldoende voor een goede ontvangst.

Rechts zie je de audio TX frequentie, deze moet tussen de 1400 en 1600 Hz zijn want het wspr bandje is slechts 200 Hz breed.

Daaronder zie je de informatie die je naast je de verhouding waarin je zendt en ontvangt. Bij 20% zal de software in 80% van de tijd ontvangen en in 20% van de tijd zenden. Een ontvangst- en zendcyclus duurt bijna 2 minuten. Soms wordt er 2 cycli van 2 minuten achter elkaar gezonden, en soms wordt er 5 cycli alleen maar ontvangen. Zo voorkom je dat steeds dezelfde stations op hetzelfde moment aan het zenden zijn en elkaar niet ontvangen. (Iets dat nogal eens voorkomt bij JT65 en JT9)

TX-next activeer je als je de eerst volgende cyclus wilt gaan zenden. Je moet er wel rekening mee houden dat TX-enable ook geactiveerd is.

Onder TX-next vindt je de informatie die je meezendt over je vermogen, stel deze goed en zo eerlijk als mogelijk in. Zet deze niet op 100 mW terwijl je met 100 Watt zit te zenden.

Settings

De settings vind je in de menubalk in het menu file of door F2 in te toetsen.

wsjtset1

Zo staat bij mij tabblad General ingesteld, het is allemaal vrij standaard. Vul je eigen call in en je locator bij My Grid.

bron site ph4e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *