Ft8 in wsjt

FT8 – digitale modes

Een modes die in 2017 is opgekomen is FT8. Het lijkt op JT65 en JT9,  maar de zend/ontvang cyclus is niet 60 seconden maar slechts 15 seconden. Hierdoor kunnen QSO’s 4 keer sneller worden afgehandeld. Nadeel van FT8 is dat de gevoeligheid minder is dan bij JT65 en JT9. Bij deze “oude” modes kunnen wij signalen tot zelfs -30 dB nog decoderen, bij FT8 houdt het bij -20 dB op. Des al niet te min nog erg gevoelig, zeker vergeleken met psk en ssb. Met de komst van de nieuwste release candidate is de gevoeligheid toegenomen en heb ik signalen tot -25 dB kunnen decoderen.

Een QSO kan helemaal automatisch verlopen, en dat is maar goed ook want de tijd tussen dat de signalen gedecodeerd zijn en je kunt antwoorden is te klein om dit handmatig aan te klikken.  Als je een CQ geeft vink dan call 1st  aan, als er dan een station retour komt zal het QSO automatisch verlopen.

In de zomer van 2017 heeft het programma wsjtx een release candidate (1.8) waarmee FT8 bedreven kan worden, deze versie is hier te downloaden voor Windows versies tot en met 10.  In het najaar van 2017 is de definitieve versie 1.8 uitgekomen, voor Windows kun je deze versie hier downloaden. Voor andere versies kun je kijken op de downloadsite van wsjt.


FT8 heeft 8-FSK modulatie, Frequency Shift Keying. De letters FT staan voor Franke en Taylor, de zendamateurs die de mode ontwikkeld hebben.

Net als bij JT65 moet de klok van de computer uiterst nauwkeurig lopen. Het programmaatje Nettime, dat hier te downloaden is, houdt je computer bij de tijd op de honderste van een seconde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *